woensdag 13 juni 2007

Jan Hertogen, socioloog geeft een vorming voor de VGC in maart 2007

Op 20 maart 2007 nodigde de VGC Jan Hertogen, een socioloog en hoogleraar aan de KUL uit. Deze man gaf allerlei richtlijnen aan de VGC.

Ik citeer gewoon zijn besluit:

de Vlaamstalige aanwezigheid in Brussel staat of valt met de Vlaamse allochtoon:

- De transformatie van Brussel de laatste 45 jaar van autochtoon naar allochtoon (+50% allochtonen op 45 jaar) was een unieke kans om de Vlaamse aanwezigheid in Brussel te behouden en te versterken: die kans is niet alleen gemist, ze is niet onder ogen genomen. De eerste en tweede generatie migranten is als ‘niet-Vlaams’ afgewezen en de impact van de immigratie is verregaand onderschat. Dat het de Franstaligen geweest zijn die de immigratie geaccapereerd hebben is een mythe, er is een actieve af- en uitstoting geweest vanuit Vlaams (algemeen) beleid, die, ook in het onderwijs, nog verder gaat.
- Er dient zich een unieke kans aan die historisch ook de laatste zal zijn, nl de komende generatie van kinderen van nieuwe Belgen die in het Nederlandstalig onderwijs kunnen opvangen worden met alle ‘moderne’ technieken: meertalig onderwijs, ouderwerking in eigen taal, vroegonderricht in eigen taal, Time-out en HERstelgericht GroepsOverleg (waar Brussel voor dit schooljaar volledig van uitgesloten geweest is): de marktpositie optimaliseren voor de ‘allochtone’ kinderen die de komende 18 jaar zullen geboren worden, samen met de kinderen van de continue en voortdurende nieuwe immigratie. Het onderwijsaanbod en ondersteunende inspanningen dienen minstens te verdubbelen de komende jaren.
- Op termijn zal zich dat mee vertalen in een exponentieel groeiende verkiezing van allochtone Vlamingen in de gemeenteraden. In 2012 zou het aantal allochtone verkozenen van 170 naar 255 kunnen groeien – van deze 85 bijkomende allochtone gemeenteraadsleden dient minstens 1/4 ‘Vlaams’ te zijn.
- Dit houdt een verregaande omkering in van het denken over de ‘Vlaamse’ aanwezigheid in Brussel, en het zal vooral in Vlaanderen zijn dat deze klik dient te gebeuren. De ’nieuwe Belgen’ hebben extreem-rechts, VB en FN gemarginaliseerd, en zullen dit verder doen – deze nieuwe Belgen staan gereed om mee de fakkel van ‘Vlaamse’ aanwezigheid in Brussel over te nemen.
Neem ook eens een kijkje op www.npdata.be

Is dit geen goed nieuws voor Kuregem ? Investeer in de tweetalige families van migrantenorigine en dit brengt op.
Zelfs met de hulp van een socioloog lukt het niet, arm beleid

Bedankt Telenet, voor uw steun




Vandaag samen met Monya en Yasmien vertrokken naar Telenet Foundation in Mechelen
We kregen een cheque van 20 000 euro.
Wat is dit toch een grappig land.
De privé-sector begrijpt dat investeringen in digitale kloof belangrijk zijn.
Maar de VGC vindt dat we moeten afbouwen.
We hadden een kort gesprekje met Mevrouw Tessa Vermeiren, verantwoordelijke van de Telenet Foundation.
Ze bleek te zeggen dat we ons niet veel zorgen hoeven te maken.
Leuk om te horen ...
Gisteren was ik op een vergadering van het lokaal cultuurbeleid Anderlecht.
Een goede vergadering en best een aangename manier om te praten over cultuurbeleid.
Anderlecht gaat erop vooruit. Bewoners betrekken in het beleid: dit is in alle geval pure winst.
Plaatselijke dynamieken ontwikkelen.
Ik weet ondertussen waar de wijk Busselenberg ligt, dat ze zeer actief zijn, jaarlijks een barbecue organiseren, dat ze een superkerstactie voorbereiden ... maar vooral dat elk goed wijkkomite nood heeft aan een traiteur die voor het eten zorgt.
Ook dat is cultuur, beste mensen.
En voor de rest, speciaal voor yasmien, een foto van één van de grootste fans van KureghemNet en Maks, de kleine azdine, die ons alle dagen dag komt zeggen.
Ja, wat staat er deze week nog op de agenda.
We weten dat we niet de enigen zijn: men maakt van brussel een sociaal kerkhof: limiet limiet krijgt geen centen meer, hobo, walala.
Hobo is in actie geschoten. Samen op TV Brussel gisteren. Voor de niet-Brusselaars: na twee dagen kan je het nieuws via de website van tv brussel bekijken.
Vrijdag vergadering met de VGC. Voor de krijtlijnen en daarna geven ze een receptie in La Tentacion.
Dankzij onze politici mogen we vrijdag klinken op het opdoeken van een sociaal beleid in Brussel.
Maandag actie van Hobo aan de Begijnhofkerk




vrijdag een actie georganiseerd op het baraplein.
Een honderdtal aanwezigen.
In de kijker gekomen.
Dit was toch de bedoeling.
Veel solidariteit van andere projecten.
We konden de geluidsiinstallatie van ACW-KWB en de wagen van een bevriende organisatie lenen.
Toen we de auto terugbrachten naar de garage, werden we supergoed ontvangen door de medewerkers van Elan, die voor ons
hun kliekjes opwarmden: ilse, marie-jeanne, bie en freddy bedankt voor de superontvangst.
Want ... een uurtje tevoren kwamen we tot de conclusie dat één van onze medewerkers een "double face" had gebruikt om onze affiches op de auto te plakken.`
Gelukkig bracht onze buur " apotheek De Lem" ook een boegbeeld van Kuregem, de uitkomst. Ether, warm water en een sponsje en we konden de auto met al zijn plakletters redden.