dinsdag 23 februari 2010

Vind de job van je leven, dan hoef je nooit meer te werken

Ik zie hem van ver. Een oranje jas en vest. Hij veegt de straat. Bonjour, madame, cela fait longtemps. Mais j’ai enfin trouvé le boulot qu’il me faut.

 Mijnheer M, de nagel van ons aller doodskist

 10 jaar terug. In de lokalen van Kurasaw Tewerkstelling. Anissa nam deel aan het Coachproject. Haar coach hielp haar solliciteren bij Elmer. Ze kon onmiddellijk beginnen. Een actieve madame, in het oudercomité, in de Nederlandse taalles.

 Op een dag staat ze aan onze deur, een schuchtere man volgt haar.

“ Ik breng jullie mijn schoonbroer, een eerste klas luiaard, wil niet werken en werkt zo onze hele familie op de zenuwen. En mijn zus nog het meest. Maar ze hebben kinderen samen. Dus, ik hoop op jullie.

 Trouw was hij, de man. Eenmaal per week kwam hij langs, mijnheer M.  Jaren heb ik hem zien zitten, zoekend naast de consulente.

 En plots, ja een sollicitatiegesprek. Hij kon beginnen als schilder. Twee dagen later stond hij er terug. Hij had de plaats van het gesprek niet gevonden en de werkgever niet verwittigd.

 Terug van af. Opnieuw ettelijke weken aan de computer, discussies, harde woorden, motivatiegesprekken.

Een tweede aanbod als schilder. De consulent probeerde de dag ervoor de weg uit met hem.

Een goed sollicitatiegesprek, hij  kon beginnen ….

 Een week later gaat de deurbel. Mijnheer M, hij had een allergie voor verf. Ok dan maar, opnieuw.

 Een job als chauffeur. Hij glundert als je het hem voorstelt. Maar ja, wat als je de straten niet kent. Dag na dag reed hij hopeloos verloren, kreeg zijn opzeg en kwam terug naar de plaats waar zijn schoonzus hem ooit bracht.

Hoop in zijn ogen.

Een laatste kans, een laatste discussie. Een job als straatveger in Kuregem. De straten kent hij, toch in deze wijk. Hopelijk wil hij ze ook proper maken. 

 We zien hem dagelijks. Vijf vegen met de borstel. Een praatje met een voorbijganger. Langzaam maar zeker krijgt de straat een beurt en heeft hij zijn verhaal gedaan. Hij kent de kinderen en ouderen die voorbij komen. Legt hen uit wat ze met de blikjes en papiertjes moeten.

 De familie is dolgelukkig. Wij ook, het was een acht jarenplan.

Maar er is hoop. Als je voor mijnheer M de job van zijn leven vindt, dan kan de toekomst niet anders dan rooskleurig zijn

 

Noot van het team van Kurasaw tewerkstelling: 

Mijnheer M is niet representatief voor de werkzoekenden die van onze diensten gebruik maken. De gemiddelde termijn voor het vinden van een job via Kurasaw tewerkstelling is drie tot zes maanden.

10/02/2010