woensdag 5 september 2007

We zijn begin september en er is niets nieuws onder de zon

Nieuws over de digitale kloof in de krant.
Internet zorgt nu voor een nieuwe digitale kloof in Vlaanderen.

In Vlaanderen zijn er 68 percent computereigenaars. Niet slecht als je vergelijkt met andere Europese landen ( 70% voor Nederlands en 67 % voor Duitsland).
We zijn erop vooruitgegaan: begin dit jaar gaf eurostat het cijfer van 50% voor Vlaams internetgebruik weer.

Maar het onderzoek van de Vlaamse studiedienst geeft ook minder goed nieuws: de digitale kloof verschuift. Bepaalde lagen van de bevolking gebruiken de computer om vooruit te komen op maatschappelijk vlak, terwijl andere groepen blijven steken in internetspelletjes en chatten. ( zie ook De Standaard op 5/09/2007).

We zijn het begin van het schooljaar en binnenkort komen de schoolkinderen uit Kuregem weer les volgen. Bij het begin van het schooljaar vraagt de lesgever aan alle schoolkinderen: wie heeft een computer thuis ?
Jaarlijks gaan er meer handen de hoogte in. Daar waar enkele jaren terug een vijftal kinderen de handen in de lucht staken, hebben we nu een enkeling die zijn hand niet omhoog steekt.

Maar wat horen we dan weer van de ouders of volwassenen ?
"Ik heb een computer gekocht voor de kinderen en internet aangesloten. Dit is belangrijk voor school. Na twee maanden blokkeerde de computer en ik liet een technieker komen om het te repareren. Ik heb me blauw betaald. Als er terug een probleem laten we het erbij..."

"Kinderen spelen op de computer en we weten niet wat ze doen. Ze zitten op de computer te chatten."
Dat doen de Marokkaanse mama's ook. Chatten met zussen of andere familie in Marokko.
Je kan allerlei contacten leggen zonder dat iemand het te weten komt: dit is zeer interessant.

Verder is het duidelijk : kinderen en jongeren gebruiken de computer, maar weten nog niet hoe ze de computer als werkinstrument kunnen gebruiken. De computer als spelinstrument, dat kent het kleinste kind in Kuregem. Het is zoals spelletjes spelen op de GSM van mama of papa. Urenlang zien we ze spelen ...

En daar ligt dan weer iets voor ons weggelegd: op een plezierige manier vaardigheden bijbrengen ... zodat de jongeren en kinderen de overgang leren maken van de spelcomputer naar de leercomputer. Of een manier vinden om spelen en leren te combineren.

Op het vlak van de subsidies is er niets nieuws onder de zon. We zoeken nog steeds financiele middelen voor 2008. Er zijn nieuwe dossiers binnengebracht bij Minister Vanhengel. Er is een aanvraag binnen bij de BGDA voor de volledige subsidiering van de dsp-contracten ...
We gaan verder met onze cursussen: vandaag zitten er 9 personen in de jobwerkbank en 13 werkzoekenden leren hun eerste woorden Nederlands. In KureghemNet is de eerste cursus die op 10 september begint compleet volzet, voor de andere cursussen lopen de inschrijvingen binnen. Op dit zelfde ogenblik zijn de infografisten van Kurasaw Productions bezig aan een jaarfolder voor School Zonder Racisme, affiches en een cahier voor Trace Brussel, publiciteit voor de maand van de Internationale Solidariteit van de Stad Brussel, een nieuwsbrief van de Fietserbond.

En morgen maken we in opdracht van Citizenne, samen met enkele anderstalige nieuwkomers een filmpje met als thema "Nederlands en de VGC in Brussel"

Hij is weer voorbij, die mooie zomer ( ik zat verschillende weken in Marokko, dus ik heb de zon wel gezien).

En we zijn terug aan het werk. Nog steeds hopeloos op zoek naar een toekomst voor Maks